streda 29. februára 2012

Pórková polievka



V súčasnosti vraj nedocenená zelenina. Dočitala som sa o ňom, že je liečivý. Pór čistí a detoxikuje, posilňuje imunitu a stabilizuje hladinu cukru v krvi, je to tiež skvelá diétna zelenina, keďže obsah tukov a cukrov je tu veľmi nízky a v neposlednom rade v kombinácii s cesnakom je liekom prevencie. 

V našej kuchyni využívame pór veľmi často. Je jemnejší ako cibuľa. Používame ho ako základ mnohých jedál, no snáď najčastejšie z neho robíme, u nás veľmi obľúbenú, pórkovu polievku.

Na polievku potrebujeme:
  • 1 pór (stačí menši)
  • 3 - 4 zemiaky
  • soľ, korenie
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku (nemusí byť)
  • olej alebo maslo


Pór si očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. V hrnci rozpustíme maslo (ja pridávam aj trošku olivového oleja, aby maslo neprihorelo), pridáme nakrájaný pór a opražíme.



Keď je pór zmäknutý, prihodíme na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme vodou. Necháme variť, kým sa zemiaky uvaria a pridáme nakrájaný cesnak, osolíme a okoreníme podľa chuti.



Nakoniec polievku rozmixujeme. Zemiaky ju krásne zahustia. V prípade potreby ešte dochutíme. 

Dobrú chuť!



6 komentárov:

  1. Polévku určitě vyzkouším, vypadá moc dobře a pokud se na konci mixuje, tak mi ji sní i ten můj vymýšlivec, co nejí vařenou zeleninu:-). Pórek používám taky docela často, nejčastěji do pečených jídel (brambory, těstoviny) nebo do smetanových omáček s těstovinami a nakonec dělám podobně z něj omáčku-pórek s kuř.masem trochu opražím na oleji, zaleju vodou, přidám bujón, vařím, dokud není měkký, potom jen zahustím škrobem (nebo moukou) a podle chuti dosolím, dopepřím. Výborná, lehká, rychlá a taky levná omáčka k rýži:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto to polievka je skutočne veľmi chutná a v skutku "za pár drobných". Určite ju vyzkúšaj. Už som aj rozmýšľala, že do nej niekedy vyzkúšam pridať aj trochu niečoho mliečneho, napr. mlieko alebo smotanu na varenie a urobiť z nej ešte krémovejšiu polievku. Ale vždy skončim len s touto jednoduchou verziou.

      Tá pórkovo-kuracia omáčka znie super. Vďaka za typ.

      Odstrániť
  2. To je výborný nápad. Pórek máme moc rádi, ale ještě mě nenapadlo dělat takovou polévku. Určitě ji vyzkouším. Navíc my máme moc rádi krémové polévky, tady můj universální recept: http://vad-art.blogspot.com/2011/04/kremova-polevka.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja pórkovu polievku tiež dlho nerobím :) . A skvelý recept na univerzálnu polievku. Podobným spôsobom robím krémovú mrkvovú polievku, do ktorej na záver, keď je už uvarená pridám zelený hrášok. Je veľmi chutná a je to skvelý farebný kontrast.

      Odstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sasi polievku som dnes vyskusala, je to naozaj vyborny, jednoduchy receptik plny zeleza (por) :)

    OdpovedaťOdstrániť