nedeľa, 4. marca 2012

Avokádo - zelený poklad


Má vraj až 7000 rokov a ako afrodiziakum ho poznali už Aztékovia. Je to ovocie a mimoriadne zdravé, aj keď pripomína zeleninu a pripravuje sa naslano. Odporúča sa konzumovať tínedžerom, anemikom a mamičkám v očakávaní, pretože je bohatým zdrojom železa, magnézia, fosforu a draslíka. Obsahuje aj veľa tukov, ale sú to tuky rastlinné a teda prospešné, ktoré sa neusadzujú na tele v podobe tukových vankúšikov.

Využiť sa dá rôzne ... na nátierky, do šalátov, ako mexické quacamole, pri príprave sushi, chlebíčkov, ako maska na tvár ...

Užite si zopár chutných receptov z tohto zeleného pokladu.


Nátierka z avokáda - hotová za pár minút. Potrebujeme:
  • avokádo
  • menšiu cibuľu
  • strúčik cesnaku
  • majonézu (miesto majonézy sa môže použiť pochúťková smotana či biely jogurt)
  • citrónovú šťavu
  • soľ, korenie

Avokádo rozrežeme na polovice, zbavíme kôstky a vydlabeme dužinu, ktorú roztlačíme. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak a majonézu podľa chuti. My zvykneme dať tak dve lyžice. Pridáme po troške citrónovú šťavu, aby nátierka nebola príliš kyselá. Citrónová šťava jemne pomazánku osvieži, ale aj pomôže, aby nesčernala. 
No a na záver dochutíme soľou a korením.





Šalát s morčacím mäskom a avokádom - Potrebujeme:

  • avokádo
  • morčacie prsia (môže byť aj kuracinka)
  • schwarzwaldská šunka
  • rukola
  • ľadový šalát
  • cherry paradajky
  • sušené paradajky
  • šalátová uhorka
  •  soľ, korenie podľa chuti
  • olivový olej, balzamico, horčica, trochu vody 

Spravíme si šalátový základ. Zmiešame rukolu, natrhaný ľadový šalát, nakrájanú uhorku a sušené i cherry paradajky. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Zalejeme zálievkou z oleja, balzamica, horčice a vody. 

Morčacie prsia nakrájame na malé kúsky a opečieme na panvici, či ugrilujeme. Ja som ich aj trošku napácovala pred tým- olivový olej, soľ, horčica, grilovacie korenie.

Schwarzwaldskú šunku nakrájame na menšie kúsky a zľahka opečieme, nech trošku schrumkavie. 

Očistíme avokádo a nakrájame ho na kocky.

Na záver všetko pekne poukladáme na tanier. Šalátový základ, avokádo, opečené morčacie mäsko, opečená schwarzwaldská šunka.



Dobrú chuť!

8 komentárov:

  1. Chtěla bych Tě pozvat na můj blog, kde právě probíhá giveaway o pánské boxerky s mitivem Hello Kitty, které jsou skvělé jako dárek pro přítele. Pokud máš o ně zájem, tak se určitě podívej na mé stránky a zapoj se, akce končí už příští neděli 10. března, tak ať to stihneš. (http://btbentime.blogspot.com/2012/02/vyhlasuji-oficialne-1.html)

    PS: neber toto pozvání jako reklamu, blog mám krátce a nepřihlásil se mi skoro nikdo, tak bych chtěla boxerky udat.

    Pěkný den, BT.Bentime

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Avokádo miluji, musím ho mít každý týden, mažu si ho jen tak na rohlík a na to třeba šunku a sýr, pro otrlé se dá přidat i česnek ;-) Teď jsem ho zkusila dát i malé a strašně ji chutnalo! Takže i pro miminka do příkrmů doporučuji..

    http://mamou-stylove.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My máme avokádo každy druhý týždeň, zhruba :)))) . Ale inak dobrý typ s tým, skúsiť to dať aj drobčiatku. My s príkrmami ešte len budeme začínať, ale tak po čase malej skúsim tiež avokádom spetriť papaníčko.

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. Tak ochutnaj. Samo o sebe nemá žiadnu špecifickú chuť. Ale ja ho i napriek tomu mám rada aj také samotné.

      Odstrániť
  4. Tak týmto by si u mňa nepochodila.akurát to mäsko by som zjedla (:

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)))) jasne, veď každému, čo chutí a čo má rád. a i napriek tomu vďaka za reakciu.

      Odstrániť