streda 3. apríla 2013

Veľkonočné maškrtenie


Tento rok som opäť neodolala a vyskúšala som oku lahodiace recepty z "Apetitu". Po oboch tortách sa zaprášilo ani neviem ako.

Torta s malinami a pistáciami



Dokonalá kombinácia jemne kyslastých malín v kombinácii s krémom z mascarpone doplnená pistáciami. Mňam!!!

Potrebujeme:
Na cesto: 60 g masla + trošku na vymazanie formy, 6 vajec pričom žĺtky a bielky dáme zvlášť, 175 g krupicového cukru (ja som použila prírodný nerafinovaný cukor), 1 lyžička vanilkového extraktu, 1 lyžička nastúhanej kôry z citróna, 200 g hladkej múky (v mojom prípade špaldová), hrubá múka na vysypanie formy
Na krém: 300 ml smotany na šľahanie, 500 g mascarpone, 1 lyžička vanilkového extraktu, 4 lyžice práškového cukru (ja som si pomlela nerafinovaný cukor)
Na dokončenie: 200 g mrazených malín, 1 lyžica malinového džemu, 1 lyžica krupicového cukru (alebo nerafinovaného), 1 lyžica pomarančovaného likéru cointreau (ten som vynechala), nasekané pistácie, čokoládové vajíčka na dozdobenie

Formu s priemerom 23 cm vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou a rúru si dáme vyhriať na 175 stupňov. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Trošku prešľaháme bielky a pridáme k nim cukor  (1 lyžicu si necháme) a šľaháme až do stuhnutia. Zvlášť vyšľaháme žĺtky s odloženou lyžicou cukru, vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou. Pridáme vyšľahané bielka a zľahka premiešame. Následne opatrne vmiešame múku a roztopené maslo. Vlejeme do formy a pečieme cca 40 - 45 minút.


Po upčení necháme korpus vychladnúť a dva krát ho pozdĺžne prerežeme.
Maliny si rozmačkáme a necháme trochu odkvapkať. Džem zmiešame s cukrom a pridáme maliny. Šľahačku vyšlľaháme, zmiešame s mascarpone, vanilkovým extraktom a práškovým cukrom. A začneme vrstviť.



Zvyškom krému potrieme korus a obsypeme nasekanými orechami. Pridáme čoko vajíčka a voi-la!





Citrónovo-mandľová torta


Úžasne jednoduchá a ľahká tortička. V jednoduchosti je skutočne krása!

Potrebujeme:
175 g zmäknutého masla, 200 g trstinového cukru, 4 vajcia, 85 g hladkej múky (alebo špaldovej), 1 lyžička prášku do pečiva (ja používam bezfosfátový), 200 g mletých mandlí, 1 lyžička vanilkového extraktu, nastrúhaná kôra z dvoch citrónov, 1-2 lyžice nemletého maku (nemusí byť), na posypanie práškový cukor


Rúru si predhrejeme na 160 stupňov. Maslo vyšľaháme s cukrom. Pridáme celé vajíčka, múku preosiatu s práškom do pečiva, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, mleté mandle a mak. Zmes prelejeme do formy, uhladíme a pečieme približne 60 minút. Po upečení necháme vychladnúť.



Z papiera si vystrihneme šablónu ľubovoľného vzoru. Priložíme na vychladnutý korpus a obsypeme práškovým cukrom. A maškrtíme ...





6 komentárov:

  1. mňaam to keby som vedela,že máte také dobroty, tak sa k vám priplazíme, krása ! :)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeejda, vdaka bibi. popravde, aj som pre vas kus odlozila, ale teda aj ten uz statocne padol za obet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jedna krajšia ako druhá, veľmi pekné :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To musí být dobrota..... hledám čím bych si šplhla u rodinky, to bude ono:-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Boli to veru riadne dobrotky, veď sa po nich len tak zaprášilo :) . A ako dopadlo maškrtenie u Vás? Verím, že si zožala veľký úspech.

      Odstrániť