sobota, 1. decembra 2012

Pšenovo - špaldové koláčiky


Po dlhšom čase trošku maškrtenia. S mužíčkom sme nedávno absolvovali trošku očisty, počas ktorej sme si veľmi obľúbili pšeno. Mávali sme ho len vo varenej forme, tak som sa rozhodla, že ho vyskúšam aj upiecť. A výmysel dopadol veľmi chutne ... teda aspoň podľa reakcií okolia :)

Potrebujeme:
  • 120g pšena
  • 150g špaldovej múky
  • 90g masla
  • 1 vajíčko
  • 120g nerafinovaného cukru
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • asi 50g roztopenej kvalitnej čokolády (čím viac percentná, tým lepšie)

Pšeno sparíme vriacou vodou a dáme ho variť v dostatočnom množstve vody do zmäknutia (asi 13 - 15 min). Medzitým si roztopíme maslo, vymiešame ho s cukrom a vajíčkom. Pridáme kakao, mletú škoricu a roztopenú čokoládu. Primiešame uvarené a scedené pšeno a špaldovú múku. Pečieme v muffinkových formách (*) na cca 200 stupňoch asi 20 - 25 minút (ja som skúšala špáradlom, či je cesto upečené a nelepí sa).



*Keďže cesto bolo skôr redšie, rozhodla som sa piecť koláčiky v muffinkových formách ... istota, že sa mi na plechu tie malé kôpky nezlejú dokopy.

4 komentáre:

  1. Pekné koláčiky , ja robievam šuhajdy ....vyskúšam len si musím kúpiť pšena a špaldovej múky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Tiež zvyknem robiť šuhajdy. Toto bol taký pokus a ešte ho treba doviezť do dokonalosti :)

      Odstrániť
  2. ooo tak takéfo muffinky na zdravší spôsob musím vyskúšať. Mám totiž veľmi rada muffiny.
    Štýl ženy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám rada muffinky. A na začiatku som vôbec nemala v pláne robiť muffinky, skôr niečo ako cookies. Lenže cesto bolo príliž riedke, tak som ho šupla do muffinkových formičiek. Ja som nedávala do cesta žiadny kypriaci prášok, možno nabudúce vyskúšam, nech sa trošičku napučia.

      Odstrániť