streda, 23. mája 2012

Bazový sirup


Už niekoľko sezón som si vravela, že spravím bazový sirup. No, vždy to dopadlo tak, že som sa spamätala, keď už bolo po baze. Tento rok som asi intenzívnejšie túžila zaradiť sa do skupiny "vyrábačiek bazového sirupu". Sila pozitívneho myslenia ku mne priviedla tieto úžasné kvietky v podobe darčeka od známych.

Tak som sa teda pustila do sirupíku aj ja.



Na 15 kvetov bazy čiernej potrebujeme 2 litre vody, 30 g kyseliny citrónovej a asi tak 2 kg cukru (ten ale podľa chuti, niekto má rád sladší sirup, niekto zasa kyselší). Ja som robila z dvojitej dávky, tak som miesto 4 kg dala iba zhruba 3 kg cukru.

Vodu uvaríme s kyselinou citrónovou a prelejeme ňou kvety bazy. Necháme luhovať 24 hodín. Potom ju precedíme a precedenú vodu uvaríme s cukrom. Celkom dobré je nachystať si väčší hrniec, pretože množstvo cukru výrazne zväčší objem vody. Uvarený sirup lejeme do fliaš ešte horúci a hneď fľaše uzatvoríme. Vytvorí sa tak podtlak a viečko pekne zaklapne.

 


No a samozrejme, keď sirup vychladne, zarobíme si ho s vodou, pijeme a vychutnávame si to!



4 komentáre:

  1. bazový sirup je výborný, tiež sme ho robievali. Krásne fotky, hlavne tie jemné kvietky bazy :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Též ho děláme, miluju ho! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. milujeme ho a už sa nám míňa , baza už u nás odkvitla tak idem urobiť medovkový a mätový :-))krásne fotky

    OdpovedaťOdstrániť