štvrtok, 1. septembra 2011

Skvelý typ na bábovku ... alebo bábovka trochu inak.

Skvelý typ na bábovku ... alebo bábovka trochu inak.

Bábovka je ten typ koláča, ktorým nikdy nič nepokazím, keď ju upečiem. Robila som už rôzne variácie od klasickej mramorovej, s hrozienkami, s tvarohom ... no najväčší úspech u nás doma má asi táto, ktorú vlastne ani neviem pomenovať, pretože jej obsah sa mení v závislosti od zásob, ktoré doma máme. Ale je ľahká, svieža a „nestojí v krku“.





Suroviny, ktoré sú nemenné:

2 hrnčeky polohrubej múky
necelý hrnček cukru (ja dávam kryštálový)
1 vanilkový cukor
1 až 2 lyžice kakaového prášku (podľa toho, ako veľmi ju chceme mať kakaovú)
1 prášok do pečiva
1 hrnček mlieka
2 vajíčka
pol hrnčeka roztopeného masla

Čo zásoby dajú (suroviny, ktoré sa možu meniť podľa toho, čo momentálne doma máme) – množstvo týchto surovín dávam „od oka“:

posekané orechy, na kúsky nalámaná horká čokoláda, sušené brusnice alebo iné ovocie, čerstvé hrušky, marhule alebo iné ovocie nakrájané na kúsky, slnečnicové semienka, ľanové semienka, ...

Trúbu si dám vyhriať na 180 – 190 oC.

Vo väčšej mise zmiešam múku, prášok do pečiva, cukor, kakao a všetky tie „meniace sa“ suroviny okrem čerstvého ovocia. Potom tam pridám vajíčka, maslo a mlieko a poriadne premiešam. Nakoniec pridám čerstvé ovocie a celú zmes vylejem do vymazanej a vysypanej formy. Dám do vyhriatej rúry a pečiem zhruba takú hodinku. Po upečení vyberiem, nechám vychladnúť a potom už len mlsáme.

Želám dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára