pondelok 4. apríla 2011

Šalátové variácie nie len na večeru.

Po dlhej zime konečne prišla jar. Vždy mám pocit, že zima nemá konca kraja a keď sa všetko začne prebúdzať, úplne ma to nabije energiou a takým tým zvláštnym tešivým pocitom.

Jar je úžasný čas. Po tom, ako som ešte nedávno do seba „ládovala“ ťažšie jedlá s pocitom, že ma obalia a zahrejú, sa aj moje chute začínajú uberať iným smerom a v mojom, teda aj v našom rodinnom, jedálničku si svoje miesto upevňujú šaláty.

Vždy je najlepšie využiť zeleninku, ktorú dané ročné obdobie ponúka. Popravde, na toto vlastne vôbec nemyslievam a zvyčajne si vyberám to, na čo práve máme chuť a „čo kuchyňa dá“.


Ponúkame niekoľko typov:


Šalátová variácia 1.
Potrebujeme: červenú kapustu, mladú cibuľku, paradajky, trošku soli a olivového oleja. Suroviny jednoducho nakrájajte do misy, osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a premiešajte. Je to jednoduché a hotové za pár minút.


Šalátová variácia 2.

Základom je šalátová variácia 1. Pridajte navyše žeruchu a pripravte si zálievku.
Na zálievku potrebujeme: olivový olej, trošičku octu balsamico (ak dáte viacej kvapiek citrónu, nemusíte ho použiť  J ), horčicu (u nás doma používame dijonsku, ale tak snáď aj obyčajná to zvládne) a niekoľko kvapiek citrónu. Všetko spolu vymiešajte a nalejte na uz pripravený šalát. Premiešajte a hor sa do papania.



Šalátová variácia 3.
Aj tu je základom šalátová variácia 1. Pripravený šalát zmiešajte s trochou majonézy a bielym jogurtom. Miesto jogurtu môžete použiť aj kyslú smotanu. Kto má ako rád.

       


Šalátová variácia 4.
Potrebujeme: mrkvu (*), šalátovú uhorku, paradajky, mladú mrkvičku, trochu soli a olivového oleja. Nakrájať, osoliť, pokvapkať olivovým olejom, premiešať a jesť J . A ak budete mať chuť, môžete si do šalátu pridať trochu majonézy, bieleho jogurtu alebo smotany.

(*) Niekoľko kvapiek olivového oleja v šalátoch nikdy nezaškodí, hlavne keď ide o mrkvu, hlávkový šalát či paradajky. Ich farbivá a niektoré vitamíny sú rozpustné v tukoch a ak ich papáme samotné, naše telo ich nedokáže tak dobre spracovať. Preto k nim treba vždy pridať aspoň kvapku kvalitného oleja.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára