pondelok 21. mája 2012

Víkend v znamení hodovania


Tento víkend sme hodovali v pravom zmysle slova. Jedli sme samé dobroty, maškrtili na koláčikoch a šantili na kolotočoch.

Ponúkam Vám niekoľko dobrotiek z tohto nášho veľmi vydareného víkendu.


Domáce cestoviny s omáčkou, ktorá sa nevarí

Na domáce cestoviny potrebujeme vajcia a hladkú múku. Ja som použila špaldovú hladkú. Pre dve osoby treba asi jedno celé vajíčko a dve žĺtka a zhruba 120 g múky. Vymiešané cesto vyvaľkáme natenko a narežeme podľa vlastnej chuti. Ak máte lis na cestoviny, bude to o to ľahšie. Cestovinky nakoniec uvaríme v osolenej vode.


Omáčku, ktorá sa nevarí, pripravíme z dvoch žĺtkov, 120 g nastrúhaného parmezánu, nastúhanej kôry a šťavy z jedného väčšieho citróna a 5 - 6 lyžíc olivového oleja. Nakoniec pridáme ešte za hrsť bazalky, ktorú napríklad v mažiariku rozdrvíme s trochou soli na kašu.


A zmiešame dohromady s ešte horúcimi cestovinami.


Podľa chuti, môžeme pridať trošku schwarzwaldskej šunky.



Košíčky z lístkového cesta

Z lístkového cesta (kúpeného a vyvaľkaného) povykrajujeme kolieska. Ja som použila "ikeácky mojito pohár", aby mi kolieska pasovali do mufinkového plechu. Jednotlivé košíčky vyplníme tým, čo máme radi. V našom prípade som použila malinový džem, kúsky zavárenej hrušky a tmavú čokoládu. No a keďže z predošlého receptu ostalo veľa vajíčkových bielok, tieto vyšľaháme s cukrom na tuhú penu a prikryjeme košíčky. Dáme piecť do vyhriatej rúry, kým bielková pena nezozlatne.

Dobudúcna by som si však asi samotné košíčky pripravila a upiekla skôr a potom ešte dopiekla s plnkou a bielkovou penou.





Hodová torta

A napokon je tu Hodová torta. Už len ten samotný tortový korpus je úžasný. A ešte keď ho naplníte, určite zožnete veľký úspech.

Potrebujeme:
  • 150 g tmavej čokolády
  • 150 g zmäknutého masla plus trošku na vymastenie formy a do pudingu
  • 170 g krupicového cukru
  • 6 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
  • 150 g hladkej múky, preosiatej
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • vanilkový puding
  • ovocný džem
  • ríbezle
  • biela čokoláda
  • mliečna čokoláda a posýpka na dozdobenie
Rúru si predhrejeme na 175 stupňov. Rozpustíme tmavú čokoládu a necháme ju trochu vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme jeden žĺtok po druhom. Vmiešame rozpustenú čokoládu a po častiach múku preosiatu s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do čoko hmoty. Tortovú formu (priemer cca 23 cm) vystelieme papierom na pečenie a vymastíme maslom. Vlejeme čoko hmotu a dáme piecť do rúry na 40 - 50 minút. Po upečení vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí korpus rozdelíme na dve či tri časti - ako sa podarí.
Uvaríme si puding podľa návodu. Do uvareného pudingu nalámeme bielu čokoládu a dáme trochu masla. A plníme tortu - každé poschodie natrieme džemom, pudingom a ríbezľami. Celú poskladanú tortu ešte potrieme zvyšným pudingom a dozdobíme podľa možností rôznou posýpkou, či roztopenou alebo nalámanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.


Dobrú chuť!

1 komentár:

  1. Hi Gabriele, will be pleasure. Just saw your blog and I like it soo much. :)) nice day!

    OdpovedaťOdstrániť