Tento víkend sme hodovali v pravom zmysle slova. Jedli sme samé dobroty, maškrtili na koláčikoch a šantili na kolotočoch.
Ponúkam Vám niekoľko dobrotiek z tohto nášho veľmi vydareného víkendu.
Domáce cestoviny s omáčkou, ktorá sa nevarí
Na domáce cestoviny potrebujeme vajcia a hladkú múku. Ja som použila špaldovú hladkú. Pre dve osoby treba asi jedno celé vajíčko a dve žĺtka a zhruba 120 g múky. Vymiešané cesto vyvaľkáme natenko a narežeme podľa vlastnej chuti. Ak máte lis na cestoviny, bude to o to ľahšie. Cestovinky nakoniec uvaríme v osolenej vode.
Omáčku, ktorá sa nevarí, pripravíme z dvoch žĺtkov, 120 g nastrúhaného parmezánu, nastúhanej kôry a šťavy z jedného väčšieho citróna a 5 - 6 lyžíc olivového oleja. Nakoniec pridáme ešte za hrsť bazalky, ktorú napríklad v mažiariku rozdrvíme s trochou soli na kašu.
A zmiešame dohromady s ešte horúcimi cestovinami.
Podľa chuti, môžeme pridať trošku schwarzwaldskej šunky.
Košíčky z lístkového cesta
Z lístkového cesta (kúpeného a vyvaľkaného) povykrajujeme kolieska. Ja som použila "ikeácky mojito pohár", aby mi kolieska pasovali do mufinkového plechu. Jednotlivé košíčky vyplníme tým, čo máme radi. V našom prípade som použila malinový džem, kúsky zavárenej hrušky a tmavú čokoládu. No a keďže z predošlého receptu ostalo veľa vajíčkových bielok, tieto vyšľaháme s cukrom na tuhú penu a prikryjeme košíčky. Dáme piecť do vyhriatej rúry, kým bielková pena nezozlatne.
Dobudúcna by som si však asi samotné košíčky pripravila a upiekla skôr a potom ešte dopiekla s plnkou a bielkovou penou.
Hodová torta
A napokon je tu Hodová torta. Už len ten samotný tortový korpus je úžasný. A ešte keď ho naplníte, určite zožnete veľký úspech.
Potrebujeme:
- 150 g tmavej čokolády
- 150 g zmäknutého masla plus trošku na vymastenie formy a do pudingu
- 170 g krupicového cukru
- 6 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
- 150 g hladkej múky, preosiatej
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- vanilkový puding
- ovocný džem
- ríbezle
- biela čokoláda
- mliečna čokoláda a posýpka na dozdobenie
Uvaríme si puding podľa návodu. Do uvareného pudingu nalámeme bielu čokoládu a dáme trochu masla. A plníme tortu - každé poschodie natrieme džemom, pudingom a ríbezľami. Celú poskladanú tortu ešte potrieme zvyšným pudingom a dozdobíme podľa možností rôznou posýpkou, či roztopenou alebo nalámanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.
Dobrú chuť!
Hi Gabriele, will be pleasure. Just saw your blog and I like it soo much. :)) nice day!
OdpovedaťOdstrániť