Má vraj až 7000 rokov a ako afrodiziakum ho poznali už Aztékovia. Je to ovocie a mimoriadne zdravé, aj keď pripomína zeleninu a pripravuje sa naslano. Odporúča sa konzumovať tínedžerom, anemikom a mamičkám v očakávaní, pretože je bohatým zdrojom železa, magnézia, fosforu a draslíka. Obsahuje aj veľa tukov, ale sú to tuky rastlinné a teda prospešné, ktoré sa neusadzujú na tele v podobe tukových vankúšikov.
Využiť sa dá rôzne ... na nátierky, do šalátov, ako mexické quacamole, pri príprave sushi, chlebíčkov, ako maska na tvár ...
Užite si zopár chutných receptov z tohto zeleného pokladu.
- avokádo
- menšiu cibuľu
- strúčik cesnaku
- majonézu (miesto majonézy sa môže použiť pochúťková smotana či biely jogurt)
- citrónovú šťavu
- soľ, korenie
Avokádo rozrežeme na polovice, zbavíme kôstky a vydlabeme dužinu, ktorú roztlačíme. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak a majonézu podľa chuti. My zvykneme dať tak dve lyžice. Pridáme po troške citrónovú šťavu, aby nátierka nebola príliš kyselá. Citrónová šťava jemne pomazánku osvieži, ale aj pomôže, aby nesčernala.
No a na záver dochutíme soľou a korením.
Šalát s morčacím mäskom a avokádom - Potrebujeme:
- avokádo
- morčacie prsia (môže byť aj kuracinka)
- schwarzwaldská šunka
- rukola
- ľadový šalát
- cherry paradajky
- sušené paradajky
- šalátová uhorka
- soľ, korenie podľa chuti
- olivový olej, balzamico, horčica, trochu vody
Spravíme si šalátový základ. Zmiešame rukolu, natrhaný ľadový šalát, nakrájanú uhorku a sušené i cherry paradajky. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Zalejeme zálievkou z oleja, balzamica, horčice a vody.
Morčacie prsia nakrájame na malé kúsky a opečieme na panvici, či ugrilujeme. Ja som ich aj trošku napácovala pred tým- olivový olej, soľ, horčica, grilovacie korenie.
Schwarzwaldskú šunku nakrájame na menšie kúsky a zľahka opečieme, nech trošku schrumkavie.
Očistíme avokádo a nakrájame ho na kocky.
Na záver všetko pekne poukladáme na tanier. Šalátový základ, avokádo, opečené morčacie mäsko, opečená schwarzwaldská šunka.
Dobrú chuť!
Chtěla bych Tě pozvat na můj blog, kde právě probíhá giveaway o pánské boxerky s mitivem Hello Kitty, které jsou skvělé jako dárek pro přítele. Pokud máš o ně zájem, tak se určitě podívej na mé stránky a zapoj se, akce končí už příští neděli 10. března, tak ať to stihneš. (http://btbentime.blogspot.com/2012/02/vyhlasuji-oficialne-1.html)
OdpovedaťOdstrániťPS: neber toto pozvání jako reklamu, blog mám krátce a nepřihlásil se mi skoro nikdo, tak bych chtěla boxerky udat.
Pěkný den, BT.Bentime
Dakujeme za pozvanie :)))
OdstrániťAvokádo miluji, musím ho mít každý týden, mažu si ho jen tak na rohlík a na to třeba šunku a sýr, pro otrlé se dá přidat i česnek ;-) Teď jsem ho zkusila dát i malé a strašně ji chutnalo! Takže i pro miminka do příkrmů doporučuji..
OdpovedaťOdstrániťhttp://mamou-stylove.blogspot.com/
My máme avokádo každy druhý týždeň, zhruba :)))) . Ale inak dobrý typ s tým, skúsiť to dať aj drobčiatku. My s príkrmami ešte len budeme začínať, ale tak po čase malej skúsim tiež avokádom spetriť papaníčko.
Odstrániťto jsem nikdy nejedla.
OdpovedaťOdstrániťTak ochutnaj. Samo o sebe nemá žiadnu špecifickú chuť. Ale ja ho i napriek tomu mám rada aj také samotné.
OdstrániťTak týmto by si u mňa nepochodila.akurát to mäsko by som zjedla (:
OdpovedaťOdstrániť:)))) jasne, veď každému, čo chutí a čo má rád. a i napriek tomu vďaka za reakciu.
Odstrániť