nedeľa 29. apríla 2012

Užívame si nedeľu


Som rada, že po dlhšom čase sa mi podarilo nájsť si kúsok času a podeliť sa o to príjemné, čo deň človeku môže ponúknuť. 

Zima je už dávno za nami a jar už celkom pokročila, no a mne sa len včera konečne podarilo dať do poriadku našu terasku. Dnes ráno som sa rozhodla, že to využijeme ... Pustila som sa do mňami raňajok a rodinka šla do veľkej spokojnosti.

V ponuke bola praženička s opraženou loveckou salámou, posypaná stúhanym syrom a doplnená hriankou a rukolou ...


... a lievance zo špaldovej múky a ovsenných vločiek.



Po výdatných raňajkách sme si zbalili "švestky" a vyrazili do mesta. Na veľkú radosť našej dcérky sme využili služby MHD a vybrali sa na nábrežie Dunaja, na promenádu. Zeleň, voda, kačičky, lode ... no dietko sa vyšantilo dosýtosti.


 


A my, dospeláci, sme si okrem toho užili aj skvelú chuť kávy a koláčika.



štvrtok 12. apríla 2012

Krabička na vláskové ozdôbky


 Naša dvojročná dcérka už má sponiek a gumičiek neúrekom. Tieto vláskové ozdôbky sa už kade - tade povaľovali, tak som si povedala, že pre ne vyrobím úložný priestor. 

Využila som na to opäť servítkovú techniku, keď na malú prázdnu riehľadnú plastovú krabičku som ponalepovala zo servítok povystrihované farebné kvietky.
 




Krabička už perfektne funguje a teší sa veľkej obľube.



pondelok 9. apríla 2012

Veľkonočné maškrtenie


Veľká noc je už takmer za nami a my doma odfukujeme ešte stále s plnými bruchami. Keď všetkým tým dobrotkám sa nedá odolať. Ponúkam Vám maškrtky, ktorými som sa tento krát pokúsila potešiť chuťové poháriky svojich blízkych.


Tvarohový mazanec bez kysnutia

  • 250 g mäkkého polotučného tvarohu
  • 150 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 celé vajcia plus 1 vajce na potretie
  • 1 sáčik vanilínového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • 500 g hladkej múky
  • približne 5 lyžíc mlieka
  • 1 a pol sáčku prášku do pečiva
  • za hrsť sparených hrozienok
  • za hrsť sparených brusiniek
  • slnečnicové jadierka na posypanie


Rúru si prehrejeme na 200 oC. Zmiešame si tvaroh, maslo, práškový i vanilínový cukor, vajcia a rum. Do zmesi preosejeme múku s práškom do pečiva a nakoniec pridáme hrozienka s brusinkami a mlieko. Vareškou vypracujeme tuhšie cesto. Ja som časťou cesta naplnila mufinkové formičky a zo zvyšnej časti som vytarovala bochník, potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala slnečnicovými jadierkami, no a všetko spolu dala piecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Prvých 10 minút treba mazanec piecť na 200 oC, potom treba stlmiť teplotu na 160 oC a nechať dopiecť do zlatova. Pred dopečením je dobré prikryť bochníky alobalom, aby sa vrch nespálil a aby sa striedka pekne dopiekla.



Bacon & Eggs trochu inak

  • chlebík
  • vajíčka
  • slaninka
  • paradajky
Bacon &  Eggs sme si pripravili trošicku inak. Z chlebíka sme si spravili hrianky, na ktoré sme poukladali volské oko, opečenú slaninku a kúsky cherry paradajok. Mňam, mňam!




 Citrónovo-pomarančová veľkonočná torta

  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g prírodného cukru
  • 4 vajcia
  • 450 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • kôra a šťava z jedného pomaranča
  • kôra a šťava z dvoch citrónov (plus 1 citrón do zásoby na polevu)
  • 175 g práškového cukru na polevu

Rúru si vyhrejeme na 180 oC. Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie a potrieme maslom. Maslo a cukor spolu vymiešame a postupne, po jednom vmiešavame vajíčka. Pridáme múku s práškom do pečiva, kôru a šťavu z pomaranča a kôru a väčšinu šťavy z citrónov. Všetko spolu riadne vymiešame a prelejeme do formy. Pečieme približne 45 minút, kým povrch zozlatne a prosriedok je tiež upečený. Vytiahneme z rúry a po 10 minútach vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
Kým bude torta chladnúť, pripravíme si polevu. Práškový cukor preosejeme a primiešame do neho toľko citrónovej šťavy, aby vznikla tuhá, ale stále trochu tekutá poleva, ktorú vylejeme na korpus a necháme jemne stiecť po stranách. Na záver môžeme tortu ozdobiť napríklad malinkými čokoládovými vajíčkami.



 Veľkonočná plnka so špenátom

  • 100 g morčacieho mäska (ja som použila stehno)
  • 150 g údeného mäska
  • 450 g mrazeného špenátu
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 8 rožkov
  • 6 vajec
  • petržlenová vňať, koriander, soľ, korenie


Mäsko uvaríme, (ak je treba aj údené, tak každé zvlášť), necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Údené som nevarila, len rovno nakrájala. Rožky tiež nakrájame na drobné kocky a navlhčíme vývarom z mäska. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno, dáme na panvicu zosklovatieť, pridáme špenát a krátko podusíme. K rožkom pridáme oboje mäsko, vajcia, špenát, vňaťku a koriander a poriadne premiešame. Dochutíme soľou a korením a dáme do zapekacej misy. Pečieme pri 180 oC asi 30 minút.





A na konci dnešného dňa som okrem oblievačky a vyšľahania korbáčom bola obdarovaná touto milou kytičkou ...



Pekný záver predĺženého sviatočného víkendu a krásny začiatok nového týždňa Vám želám!!!

štvrtok 5. apríla 2012

Veľkonočné dekorácie - pokračovanie


 Ďalšia veľkonočná dekorácia v podobe zdobených vajíčok. 

Vajíčka som vyfúkla a napichala na špajdle. Keďže povrch vajíčok bol všelijaký, natrela som ich bielou akrylovou farbou. Vystrihla motývy zo servítok a pomocou lepidla na servítkovú techniku nalepila na natreté vajíčka. Lepidlom som natrela aj nelepené časti, a to preto, aby bol povrch rovnako lesklý všade. Nakoniec som vajíčka navliekla na farebný špagátik ...










Želám Vám krásny Zelený Štvrtok!

streda 4. apríla 2012

Krásne ceny u Vivi (Vintage Blog)

Ak máte chuť súťažiť o krásne vecičky, kuk SEM. Veľa šťastia.

Veľkonočné dekorácie


Tuším každý rok vždy plánujem, že sa pustím do výroby rôznych dekorácií, no až doteraz som si to nevedela zorganizovať.

Tento rok som sa však odhodlala a veľkonočné, i keď také začiatočnícke, dekorácie sú na svete. Výtvory sú síce trošku kostrbaté, no mne robilo veľkú radosť ich vyhotoviť. Potrebovala som na to tvrdý papier alebo kartón, servítky, lepidlo na servítkovú techniku, špajdle, špagát a mašľa.





Ozdôbky na zavesenie:



Ozdôbky na zapichovanie:





utorok 3. apríla 2012

Slepačí výmysel


 Slepačí výmysel vznikol dnes, aj keď som ho mala v pláne vlastne už od víkendu, kedy som ukuchtila vývar z domácej sliepky.

Keďže zostalo veľmi veľa vyvareného mäska a do samotnej polievky som všetko nedala, využila som ho dnes ... spolu s cukinou, ktorá tiež už načatá odpočívala ticho v chladničke.

Takže všetko som si nakrájala na malé kocky. Cibuľku urestovala, pridala sušený cesnak a trošku grilovacieho korenia priamo k cibuľke. Potom nasledovala cukina a mäsko a za pol hrste čerstvého koriandru. Po chvíli, keď sa všetko spolu pekne urestovalo na panvici, som pridala ešte "zbytkový" kečup (už v podstate vo fľaši nič nebolo, tak som fľašu prepláchla trochou vody a vyliala na panvicovú zmes) a trochu vývaru. Nechala chvíľu povariť a "Slepačí výmysel" bol na svete.

Ako prílohu som spravila ryžu Basmati ... a teda na obed sme šli do vysokej spokojnosti.

Krásny a slnečný deň!








nedeľa 1. apríla 2012

Fresh Market - Farmárska tržnica


Už mnohokrát sme šli okolo tohto miesta na Tomášikovej ulici v Bratislave, no až do predošlej soboty sa nám nepodarilo zavítať do týchto priestorov bývalej Ikea.

Myslím, že sa tu pokúšajú vytvoriť miesto, kde by si človek mohol nájsť čerstvú zeleninu či ovocie, bylinky, mliečne a mäsové výrobky, či rôzne iné bio a prírodné produkty. Veď napokon ponuka predávajúcich hovorí za seba. 

Tento víkend sa tu konal aj Veľkonočný farmársky trh. Neviem, či prívlastok "Veľkonočný" znamenal, že bolo trhovisko niečím iným, než zvykne byť. Každopádne nám sa páčilo. My sme si tu našli to svoje. Akurát som bola trochu sklamaná z návštevnosti. Davmi ľudí sme sa veru predierať nemuseli.

Viac informácií nájdete tu.










A toto sú naše úlovky ...


Mliečne maškrtky od Zliechova - poctivý jogurt a úžasné syrové nite.



Cesnakové dobrotky ... nakladaný a drvený cesnak nemajú chybu. A vôbec necítiť, že ste niečo cesnakové jedli.




Jabĺčko v akcii ... tie jablkové krúžky boli skutočne úžasné a chrumkavé. Píšem "boli", pretože už padli za obeť. A čerstvá jablková šťava s jarabinou čiernou ... naša dcérka sa tejto šťavy nevie nabažiť.



Bylinky musia byť. Tento krát sme neodolali krásnemu koriandru a levandule.