štvrtok 10. novembra 2011

Na potulkách jesennou krajinou








Krémová tekvicová polievka



Z máloktorejzeleniny sa dá vytvoriť hladšie pyré než z tekvice. Polievka z nej jev skutku neprekonateľná J .

Potrebujeme: olivovýolej, 2 cibule nakrájané na jemno, niekoľko strúčikov cesnaku, 1 kg tekvice (ja som opäť použila hokkaido),700 ml akéhoľvek vývaru, 150 ml smotany na šľahanie alebo na varenie, soľa korenie na dochutenie





Nechajte cibuľku speniť v hrnci na oleji,kým je mäkká. Pridajte tekvicu a zhruba 10 minút ju za občasného miešaniaopekajte, kým začne byť mäkkšia.

  
Pridajte vývar, soľ a korenie. Privedtek varu a asi 10 minút pozvoľna varte. Keď je tekvica už mäkká,pridajte smotanu, priveďte opäť k varu a potom rozmixujte. 



Ak chcete maťpolievku dokonale sametovo hladkú, možete ju ešte prepasírovať.




Pri servírovanímôžete polievku ozdobiť vylúpanými tekvicovými jadierkami a kúskamiopečeného chlebíka. Dobrú chuť.

Tekvicové lasagne



Aj klasika jefajn a vždy si na nej pochutíme, no prečo nevyužiť pre jesenné obdobie taktypickú tekvicu ...




Potrebujeme: 1 kgľubovolnej tekvice (ja zvyknem kupovať hokkaido aj keď je drahšia, ale nemusísa šúpať), olivový olej, 2 pochúťkové smotany, 250 g lučiny, 50 g parmezánunajemno nastrúhaného, lasagne a na na dochutenie soľ a korenie


 Rúru si zahrejeme na 220 oC. Tekvicuprekrojíme a zbavíme semienok. Zmiešame ju s olejom a dáme na plech,pekáč ... a šup do rúry. Pečieme zhruba 20 minút až pol hodinku, kýmtekvica zmekne a bude zlatavá*. Keď je tekvica upečená, vyberieme ju a nechámevychladnúť. Keď máte inú tekvicu ako hokkaido, ošúpte ju.


*TIP: Výbornáchutná maškrtka pre Vás alebo návštevu je len hokkaido tekvica upečenáv rúre. Tekvicu po prekrojení na polovice a zbavení semienoknakrájajte na mesiačiky, dajte na plech a pokvapkajte olivovým olejom.Pečte tých 15 – 20 minút a možete maškrtiť.


V jednej miske miešamesmotanu s polovicou nastrúhaného parmezánu a v druhej miske zmiešajte lučinu s druhou polovicou parmezánu. 

 

K tejto "lučinovej" zmesi primiešajte upečenú, na menšie kúsky nakrájanú tekvicu, aleopatrne nech sa tekvica pri tom veľmi nerozmrví. A ide sa na to ... Dnozapekacej misy potrite trochou ochutenej smotany, poukladajte plátky lasagnía naneste tekvicovú zmes. Vrstvy opakujete a nechajte si trochuochutenej smotany navrch. Dajte do rúry a pečte do zlatava. Dobrú chuť. 
 







Tekvica v hlavnej úlohe

Tekvice sú obľúbené po celom svete. Oddávna ich chvália Číňania ako zdroj dlhého života a šťastia a od staroveku boli obľúbené i v Európe.

Konzumácia tekvíc sa odporúča hlavne ľuďom trpiacim nadváhou a tým, ktorí majú problémy s obličkami. Obsahujú účinné látky ako voda (až 90 %) a vláknina, a preto pomáhajú zlepšiť trávenie. Dužina tekvice obsahuje tuky, cukry, bielkoviny, enzýmy, karotén, vitamín C, zinok, draslík, fosfor a jej výhodou je nízky obsah sodíka. Tekvica pomáha z organizmu vylučovať rôzne toxíny a tuky, pretože obsahuje enzým, ktorý tuky štiepi . Pôsobí takisto močopudne a tak pomáha čistiť obličky. Podporuje tiež látkovú výmenu.

Za povšimnutie taktiež stoja tekvicové semienka, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a biologicky aktívne fosfáty v mimoriadne vysokej koncentrácii, ktoré dodávajú organizmu potrebnú energiu. Sú veľmi zdravé, pretože obsahujú veľa bielkovín, kvalitných mastných kyselín a omladzujúcich nukleových kyselín. Zo semienok sa lisovaním za studena vyrába tekvicový olej. Využiť sa dá v studenej kuchyni – do šalátov, dresingov či nátierok.




















Takmer všetky druhy tekvíc sú jedlé. Navzájom sa od seba líšia tvarom, veľkosťou, farebnosťou, látkovým zložením plodov a použitím.
Tieto typické plody jesene sú neprehliadnuteľné vďaka impozantným rozmerom, nádherným farbám a bujným tvarom, a tým lákajú aj na skrášlenie domova.